SIDA UNDER ARBETE ...
Enhetsansvariga oktober 2020
Inför enhetsansvarigmötet den 16 september kommer här en sammanfattning av vårens arbete.Längst ner i dokumentet hittar ni även den samtalsfråga vi kommer att lyfta på mötet den 16:e.
Skumma innan mötet gärna igenom nedanstående sidor för att friska upp minnet.
/ Anna
Våren 2020
Under våren 2020 har ni tagit in föreläsningsklipp och reflekterat.
Ni har exempelvis talat om vad digitalisering är. Gidlunds 3 S.. Bibliotekets drömroll i samhället och ifall digitala möjligheter kan stödja arbetet mot den visionen. Ni har reflekterat kring att “leda eller ledas” och kring Corona och digitala möjligheter.
Ni läste 2018/2029 i det allra första utbildningsblocket både för personal och enhetsansvariga bland annat en artikel av Brit Stakton och ni såg i våras en intervju med samma kvinna. Därefter reflekterade ni kring två frågeställningar.
Här nedan följer en kort sammanställning av våren:
3S - feb
Skumma innan mötet gärna igenom nedanstående sidor för att friska upp minnet.
/ Anna
Våren 2020
Under våren 2020 har ni tagit in föreläsningsklipp och reflekterat.
Ni har exempelvis talat om vad digitalisering är. Gidlunds 3 S.. Bibliotekets drömroll i samhället och ifall digitala möjligheter kan stödja arbetet mot den visionen. Ni har reflekterat kring att “leda eller ledas” och kring Corona och digitala möjligheter.
Ni läste 2018/2029 i det allra första utbildningsblocket både för personal och enhetsansvariga bland annat en artikel av Brit Stakton och ni såg i våras en intervju med samma kvinna. Därefter reflekterade ni kring två frågeställningar.
Här nedan följer en kort sammanställning av våren:
3S - feb
Drömscenario – kan digitala möjligheter stödja - mars
Corona, förändrad verklighet- april
Diskussionsfrågorna:
Bibliotekets enhetsansvariga, dvs ni, fick två frågeställningar. Dessa baserades på den förändrade verklighet som Coronaviruset har gett oss. Frågorna var:
- På vilket sätt (och med vilka verktyg) har digitala möjligheter använts i ert arbete och i er fritid under den sista månaden, och vad är er upplevelse av dem?
- Bibliotekets roll i samhället “efter corona”? Kommer den att förändras, förstärkas? I så fall hur?
Svarsammanställning:
Här kommer en sammanställning från det ni skickat in.
FRÅGA 1) På vilket sätt (och med vilka verktyg) har digitala möjligheter använts i ert arbete och i er fritid under den sista månaden, och vad är er upplevelse av dem?
Svaren är grupperade under olika rubriker.
PÅ ARBETET:
Neutrala förändringar (beskrivna förändringar utan positiv eller negativ kommentar) /Arbetet
- Teamsmöten
- Facebook för inlägg om förändringar på bibliotek
- Facebook för lässtimulerande aktiviteter
- Filmade poesiläsningar /Världsboksveckan
Positiva förändringar / Arbetet
- Teamsmöten
- Teamsmöten i små grupper - utmärkt
- digital fortbildning eftersom man kan göra den när det passar en själv.
- Pressreaderkampanjen rätt i tiden
- Besökare visar större intresse för bibblo.se och andra tj änster
- Bokpoddens lansering rätt i tiden
- Magnus digitala föreläsning
- Har del av Digitekets info och länkar kring upphovsrätt. Lurar på något beprövat sätt att tipsa på via ipad eller mobil.
- Vi borde själva bli tryggare i att använda digitala kanaler och hjälpmedel eftersom vi nu har möjligheten att göra det pga att det inte går att göra på annat sätt.
Tveksam…
- Uppskattar besökare det digitala vi gör nu – tex digitala boktips, sagostunder, föreläsning – eller är det mest andra från biblioteksvärlden som tittar på det?
- fler digitala program/aktiviteter. Hägnan livestreamar Valborgsfirande och Världsarvet håller digitala guidningar i kyrkbyn. Kan vi t ex livestreama sagostunder varje fredag? Natt på bibblan på Halloween? Vi behöver teknikplattform för det.
- hoppas fler blir digitala!
- Behöver lära oss att stänga av mikrofonen vid teamsmöten när vi inte talar
På fritiden
Svaren kring er fritid innehåller betydligt färre svar. Överlag anges att man gör samma som förr. Instagram, Facebook, Twitter, Whats up, Youtube, Face Time, Netflix och Nyhetsbevakning är några aktiviteter som nämns. Någon nämner att det källkritiska ögat blinkar till för olika inägg som delas. Några nämner videosamtal med äldre släktingar.
FRÅGA 2) Bibliotekets roll i samhället “efter corona”? Kommer den att förändras, förstärkas? I så fall hur?
Förstärkas:
Biblioteket går stärkt ut ur Corona. Det kan komma att finnas en ökad användning av digitala resurser men även ett stort behov av att möta andra människor fysiskt. Biblioteket är en ”social grej”.
Om biblioteken bör/inte bör ha öppet under denna kris finns det delade meningar om. Å ena sidan har biblioteket som fysisk mötesplats kommit att förstärkas. Å andra sidan bör pga smittrisk så få som möjligt besöka bibliotek /allmänna platser. Biblioteket ska inte agera smittspridare och bör ta sitt ansvar i den frågan.
Förslag:
Inför en eventuell annan kris, eller en ny våg, bör vi ha en krisberedskap. Vi bör kunna övergå till ett mer digital bibliotek (tex ha klart för oss vilka appar, chattprogram etc och redan nu försöka lära ut dessa till så många besökare vi kan. Vi bör direkt kunna erbjuda litteraturvägledning, bokprat, teknikfrågor etc digitalt. Vi bör då även kunna erbjuda hämtservice till alla.).
Funderingar:
Corona-krisen har visat på vikten av källkritik. ” Att människor behöver få se hela bilden och lära sig tolka den framstår i alla fall som väldigt tydligt i och med denna kris. Men är detta bibliotekens uppgift? Det är ju ett jätteuppdrag… Vad händer då med vårt lika viktiga läsfrämjande uppdrag?”
Corona har skapat paradoxen att samtidigt som besökare uppmanas använda självserviceautomater och e-tjänster så ber vi besökaren, på grund av smittorisken, att vänta vid disk när vi plockar fram något. Hur kommer det vi nu gör att påverka vad vi gör när vi kommit ur pandemin?
Demokratiska uppdraget i en digital tid - maj
I blocket ”Samhälle, bibliotek, digitalisering – i dag och i framtiden” 2018/2019 läste ni bland annat en text av Brit Stakston. Vi återkom nu i maj månad till henne. Ni såg klippet ”Att göra sin röst hörd – Det demokratiska uppdraget i en digital tid” och samtalade sedan utifrån frågorna:
”Hur jobbar vi med det demokratiska uppdraget i dag och vad skulle vi kunna erbjuda mer?” och ”Vad kan bibliotekens demokratiska uppdrag innebära i ett digitalt samhälle?”
- Bara att vi finns. Alla är välkomna, vi gör inte skillnad på människor.
- Fri tillgång till information, via böcker, datorer mm.
- Handledning digitala verktyg
- Samhällsinformation (vi skulle kunna se till att kommunmed fick träffa kommunla tjänstemän och framföra sina åsikter, samt få svar på frågor).
- Koppla ihop dagsaktuella frågor med programverksamhet
- tex detaljplanetutställningar, diskussioner och “fråga en expert”. Långa en handläggare (tex bygglov), låna en fördom. - Blankspot demokrativecka med utställningar och caféer (besöksprogram)
- Källkritik: finns och ska finnas många källor att ta del av hos oss. Både digitalt och analogt. Hur ska vi jobba med det? Olika mot olika målgrupper? Vi gör mycket bra redan nu (språkcaféer, digital handledning mm
- Att hjälpa de kommunmedborgare som inte är så digitala att komma till tals och hitta information
- Källkritik (hjälp med)
- Arrangemang där man diskuterar hur digitaliseringen påverkar demokratin (på bibblan för medborgarna tex m inbjudna journalister).
HÖSTEN 2020
Nu i höst och i vinter kommer vi att fortsätta samtala kring bibliotekets roll i samhället och den digitaliseringen som pågår. Detta bland annat genom en föreläsning under Kvalitetsdagen i november.
Vi kommer även att under dessa enhetsansvarigträffar ha inslag där vi fokuserar på inventering och inspiration. Det vill säga. Till varje träff framöver ska alla berätta om en aktivitet, något som skett där digitala möjligheter använts i er verksamhet. I syfte att stärka en läsfrämjande aktivitet, i syfte att främja lärande om någonting, i syfte att stärka digital delaktighet, i internt arbete osv.
Vi ska helt enkelt skapa en inspirationsbank där vi lyfter upp saker där digitala möjligheter på något sätt stärkt arbetet. Tanken är att i vår skapa en ”happening” med innehåll från bland annat de ni berättar om och lyfter fram.
Samtalsfråga vid mötet den 16 september:
I olika nyhetsflöden har sista månaderna en mängd idéer och tankar på hur bibliotek ”ställt om” i och med den Corona-situation vi är mitt inne i cirkulerat runt. Linköping beskriver arbetet som sin ”digitala insatsstyrka”. Vissa bibliotek har provat digitala högläsningsquiz, andra har livesänt, någon tredje har skapat kurser kring vikten av källkritiskt förhållningssätt kring corona-information.
Samtalsfråga enhetsansvariga 16 september: Under enhetsansvarig mötet ska vi lyfta upp vad som hänt hos oss kring "omställning oh Corona". Har vi på något sätt nyttjat digitala möjligheter och ”ställt om” internt arbete, besöksverksamhet osv? Vad har vi i så fall gjort? Hur har vi ”ställt om”?
/ Anna